Р М О вчителів української мови Київського району м.ХарковаП`ятниця, 29-Бер-24, 00:22

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Шкільні музеї - Каталог статей | Реєстрація | Вхід
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: stamix  
Каталог статей » статті та презентації » Районне методичне об'єднання » Шкільні музеї
Шкільні музеї
ОленаІванівнаДата: Субота, 26-Лют-11, 17:40 | Повідомлення # 1
Генерал-майор
Група: Администраторы
Повідомлень: 341
Репутація: 0
Статус: Offline
Оформлення документації. Презентації .
 
ОленаІванівнаДата: Неділя, 27-Лют-11, 00:44 | Повідомлення # 2
Генерал-майор
Група: Администраторы
Повідомлень: 341
Репутація: 0
Статус: Offline
Статут музею

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1 Музей при навчальному закладі, перебуває у сфері управління Міністерства освіти і науки України (далі – музей), як складова навчально-виховної роботи, створено з метою залучення учнівської молоді (далі – молодь) до вивчення і збереження історико-культурної спадщини українського народу, формування освіченої розвиненої особистості та сприяння вихованню у неї патріотизму, любові до України, поваги до народних звичаїв, традицій, національних цінностей Українського народу.
1.2 Музей може співпрацювати з державними, науковими та іншими зацікавленими закладами та установами, а також громадськими організаціями.
1.3 Музей у своїй діяльності керується Законом України “Про музеї та музейну справу”, постановою Кабінету Міністрів України від 20.07 2000 №1147 “Про затвердження Положення про Музейний фонд України”, нормативно-правовими документами Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури і туризму України з питань діяльності музеїв, Положенням про музей при навчальному закладі, який перебуває у сфері управління Міністерства освіти і науки України, а також окремим положенням про музей, затвердженого керівником навчального закладу. Оригінальні пам’ятки історії, культури і природи, що мають наукову, історичну, художню чи іншу культурну цінність і зберігаються в фондах музею, входять до складу Музейного фонду України, підлягають обліку в установленому порядку.

2. ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ МУЗЕЮ

2.1 Основними завданнями музею є: залучення молоді до пошукової, краєзнавчої, науково-дослідницької, художньо-естетичної та природоохоронної роботи; формування в молоді соціально-громадського досвіду на прикладах історичного минулого України; розширення і поглиблення загальноосвітньої та професійної підготовки молоді засобами позакласної, позашкільної роботи; надання допомоги педагогічному колективу навчального закладу в упровадженні активних форм роботи з молоддю; залучення молоді до формування, збереження та раціонального використання Музейного фонду України; вивчення, охорона і пропаганда пам’яток історії, культури і природи рідного краю; проведення культурно-освітньої роботи серед молоді, інших верств населення.
2.2 Музей також проводить дослідницьку роботу; систематично поповнює фонди музею шляхом проведення експедицій, походів, екскурсій, а також використовує інші шляхи комплектування, що не суперечать законодавству; здійснює облік музейних предметів, забезпечує їх збереження; створює, поповнює стаціонарні експозиції та виставки; організовує та бере участь у районних, обласних, всеукраїнських заходах.

3. СТВОРЕННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЯ МУЗЕЮ

3.1 Музей створено за ініціативою директора школи. Створено музей на принципах доцільності, актуальності, зацікавленості.
3.2 За своїм профілем музей краєзнавчий.
3.3 Створення музею є результатом цілеспрямованої систематичної, творчої пошуково-дослідницької роботи. Наказ щодо створення музею видано директором школи 12 листопада 1999р. після оформлення відповідної музейної експозиції та при наявності: положення про музей; фонду музейних предметів, зібраних і зареєстрованих в інвентарній книзі; приміщення окреме; експозицій, які відповідають за змістом та оформленням сучасним вимогам; розкладу роботи музею; Легалізація (офіційне визнання) музею здійснюється шляхом реєстрації, яка проводиться за поданням навчального закладу відповідно до Порядку обліку музеїв при навчальних закладах, які перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки України та одержання Свідоцтва про відомчу реєстрацію музею, що додається до пункту – зазначеного Порядку.
3.4 Музей припиняє свою діяльність за рішенням керівника навчального закладу та за поданням ради музею.

4.КЕРІВНИЦТВО МУЗЕЄМ

4.1 Загальне керівництво діяльністю музею здійснює керівник навчального закладу. Для безпосереднього керівництва музеєм керівник навчального закладу призначає відповідального з числа педагогічних працівників або керівника музею на громадських засадах (за його згодою).
4.2 Керівник навчального закладу: визначає відповідального за збереження музейного фонду та його поповнення; вирішує питання дислокації музею та режиму його роботи; затверджує план роботи музею; сприяє організації та проведенню навчальних, виховних, методичних та інших заходів на базі музею; застосовує заходи морального та матеріального заохочення до відповідального за роботу музею.
4.3 Робота музею організовується на принципі самоврядування. Вищим керівним органом є рада музею. Рада музею обирається на зборах учнівського активу музею та складається з учнів, педагогічних працівників. Її кількісний склад становить 7 чоловік. Рада музею: обирає голову та розподіляє обов’язки між членами ради, які очолюють сектори: пошукової, фондової, експозиційної, просвітницької роботи ... вирішує питання включення до фондів музею пам’яток історії, культури і природи, які надійшли в процесі комплектування; обговорює та подає на затвердження плани роботи; заслуховує звіти про пошукову, дослідницьку, наукову роботу; організовує підготовку громадських екскурсоводів, лекторів, а також навчання активу; встановлює зв’язки з пошуковими загонами, гуртками, клубами та іншими творчими об’єднаннями; веде документацію музею (інвентарну книгу, книгу обліку проведення екскурсій, навчальних занять, масових заходів, акти прийому видачі експонатів, плани роботи тощо); вирішує інші питання, пов’язані з діяльністю музею.
4.4 У навчальному закладі створено піклувальну раду, яка організована на добровільних засадах з числа педагогічних працівників, ветеранів війни та праці, представників громадських організацій та державних установ.

5.ОБЛІК І ЗБЕРЕЖЕННЯ МУЗЕЙНОГО ФОНДУ

5.1 Облік і збереження музейного фонду проводиться відповідно до Положення про Музейний фонд України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.07.2000 № 1147
5.2 Зібраний матеріал складає фонди музею і обліковується в інвентарній книзі, яка скріплюється печаткою та звіряється підписом керівника навчального закладу.
5.3 Фонди музею поділяються на основні (оригінальні пам’ятки історії, культури та природи) і допоміжні (схеми, діаграми, копії тощо). Унікальні пам’ятки фонду, а також ті, що мають виняткове наукове, історичне, художнє чи культурне значення, заносяться Міністерством культури і туризму до Державного реєстру національного культурного надбання.
5.4 Пам’ятки історії і культури ( в тому числі нагороди з цінних металів), яким загрожує знищення чи псування, можуть бути вилучені з музею згідно з законодавством. У разі припинення діяльності музею оригінальні пам’ятки історії та культури передаються до державних та інших музеїв на умовах, що не суперечать законодавству.
5.5 Порядок обліку, охорони, зберігання, консервації, реставрації музейних зібрань та окремих пам’яток, що належать до державної частини Музейного фонду, визнається інструкцією, затвердженою Міністерством культури і туризму України.

6.ГОСПОДАРСЬКЕ УТРИМАННЯ І ФІНАНСУВАННЯ.

6.1 Музей в своїй роботі використовує навчальне обладнання, кабінети та інше майно навчального закладу. Витрати пов’язані з пошуковою роботою, придбанням інвентарю, обладнання, технічних засобів та оформлення музею, проводиться за рахунок загальних асигнувань, органів управління освітою, а також залучених коштів.
6.2 Керівник навчального закладу встановлює надбавки за завідування музеєм за рахунок і в межах фонду заробітної плати; Завідувачу музеєм при навчальному закладі встановлюється надбавка за рахунок і в межах фонду заробітної плати з урахуванням вимог пункту 3.3. Положення про навчальний кабінет загальноосвітніх навчальних закладів , затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 20.07.2004 №601 і зареєстрованого в Міністерства юстиції України.
 
Каталог статей » статті та презентації » Районне методичне об'єднання » Шкільні музеї
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024