Р М О вчителів української мови Київського району м.ХарковаЧетвер, 28-Бер-24, 13:14

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Шкільні методичні об'єднання - Каталог статей | Реєстрація | Вхід
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: stamix  
Каталог статей » статті та презентації » Районне методичне об'єднання » Шкільні методичні об'єднання
Шкільні методичні об'єднання
ОленаІванівнаДата: Неділя, 13-Бер-11, 19:18 | Повідомлення # 1
Генерал-майор
Група: Администраторы
Повідомлень: 341
Репутація: 0
Статус: Offline
Шкільні методичні об'єднання
 
ОленаІванівнаДата: Неділя, 13-Бер-11, 19:18 | Повідомлення # 2
Генерал-майор
Група: Администраторы
Повідомлень: 341
Репутація: 0
Статус: Offline
10 порад молодому керівнику МО

1. Спочатку подумай: а навіщо це тобі? І головне, – а що ти можеш дати своїм колегам, іншим людям? Якщо не зможеш відповісти – проси, щоб тебе переобрали.
2. Завжди всі справи починай із себе. Якщо щось тобі не під силу, то як ти можеш вимагати цього від інших? Завжди будь прикладом для інших.
3. Обов’язково спирайся на думку колективу. Принцип "Я керівник, а тому знаю краще" тут зовсім не підходить. Тебе, можливо, будуть слухатись, але зневажатимуть.
4. При складанні плану роботи – не намагайся охопити все відразу. Пам’ятай, що це в принципі неможливо. Вибери лише кілька головних, найбільш важливих тем і обов’язково намагайся добитися їх виконання.
5. Регулярно проводь анкетування колег на предмет їх затруднень в роботі. Це дасть тобі можливість не розмірковувати довго при складанні плану роботи на рік, а тому значно покращить відвідування занять вчителями.
6. Прислухайся до порад, настанов своїх старших і більш досвідчених колег. Пам’ятай, що збоку завжди видніше.
7. Не намагайся входити в роль поважного і "високого" керівника для завоювання авторитету. З часом це прийде само, коли цього дійсно заслужиш. А зараз і найближчі 25 років будь таким, як і всі, але активнішим і більш вимогливішим до себе.
8. Не забувай, що твій настрій при спілкуванні передається іншим людям. Тому на засіданнях МО ніколи не розповідай про свої труднощі в роботі, вдома – у твоїх колег їх не менше. Краще випромінювати радість і тепло – з такими людьми люблять спілкуватися усі.
9. Ніколи не вдавай фальшивих емоцій (радість від зустрічі, захоплення чиєюсь роботою, …). Ти ж сам можеш легко відрізнити фальш, то чому цього не помітять інші? Тому виявляй справжній інтерес до своєї роботи, до своїх колег, до учнів.
10. Намагайся побудувати роботу МО так, щоб колеги відчували жаль, якщо не матимуть змоги бути присутніми на ньому. Урізноманітнюй роботу засідань, більше проводь практичних занять. Не захоплюйся "паперовою" роботою. Пам’ятай, що МО потрібне не тому, що так потрібно, а для вирішення потреб вчителів, для підвищення їх компетентності, професійного росту. А особисто тобі хіба це завадить?

 
ОленаІванівнаДата: Неділя, 13-Бер-11, 19:18 | Повідомлення # 3
Генерал-майор
Група: Администраторы
Повідомлень: 341
Репутація: 0
Статус: Offline
Анотований перелік рекомендованих тем для обговорення
на засіданнях шкільного методоб’єднання вчителів української мови
в 2010-2011 н.р.

Компетентнісний підхід у навчанні мови
Компетентнісний підхід до реалізації освітньої галузі «Мови і літератури» Держстандарту загальної середньої освіти. Загальноєвропейські рекомендації з мовної освіти про лінгвістичні й комунікативні компетенції. Особливості формування ключових компетентностей та предметних компетенцій на уроках мови (мовленнєва та мовна змістові лінії програми). Формування предметних компетенцій на основі діяльнісного підходу в навчанні мови. Формування соціально значущих якостей на уроках мови (соціокультурна змістова лінія програми). Методи компетентнісного навчання мови. Компетентісний підхід до оцінювання. Особливості оцінювання (компетентнісно-орієнтовані вимірювачі) навчальних досягнень учнів в умовах компетентнісного підходу до навчання. Планування сучасного уроку мови з позицій компетентнісного подходу.

Метод навчальних проектів як засіб реалізації компетентнісного підходу в навчанні мови
Метод проектів як системний компонент сучасного навчально-виховного процесу в середовищі розвивального, особистісно орієнтованого, діяльнісного навчання мови. Навчання мови через активну діяльність учня як головна особливість методу проектів. Зміст і технологія проектного навчання. Система педагогічного, психологічного та організаційного супроводження діяльності учнів при застосуванні технології. Вимоги до організації навчальної діяльності, алгоритм роботи за технологією «метод проектів», етапи та стадії технологічного процесу. Типи та види мовних проектів за спрямованість (дослідницький, практично зорієнтований, інформаційний, творчий, рольовий) за комплексністю та характером контактів (монопроект, міжпредметний проект), специфіка їхнього виконання. Психологічні та педагогічні закономірності індівидуального розвитку школярів за їхнього включення в навчальну діятельність за технологією «метод проектів». Проектна методика як засіб розвитку творчих здібностей у навчанні мови.

Розвиток інформаційної компетентності учнів як умова досягнення високої якості шкільної мовної освіти
Особливості формування у школярів інформаційної компетентності в процесі вивчення української мови. Критерії сформованості інформаційної компетентності школярів. Розвиток в учнів умінь працювати з різними видами інформації, орієнтуватися в потоці інформації, знаходити і відбирати потрібний матеріал, класифікувати його, узагальнювати, критично оцінювати, на основі здобутих знань вирішувати інформаційну проблему, пов’язану з навчальною діяльністю. Складники інформаційної грамотності: усвідомлення потреби в інформації для розв’язання проблеми; вибір стратегії пошуку; віднаходження інформації певної тематики; сортування, систематизація, аналіз інформації з оцінкою її релевантності; уміння оцінити якість, точність, авторитетність та надійність інформації. Особливості формування інформаційної компетентності учнів з урахуванням вікових особливостей та правил психогігієни. Проблеми інформаційної безпеки.
Методика використання Інтернет-ресурсів у організації навчальної роботи з мови. Організація диференційованого та індивідуального навчання мови за допомогою Інтернету.

Елементи медіаосвіти в навчальному процесі української мови
Підготовка молодого покоління до життя в сучасних інформаційних умовах, сприйняття різноманітної інформації, навчання розуміти її, усвідомлювати її вплив на психіку, оволодівати способами спілкування на основі невербальних форм комунікації за допомогою технічних засобів як основні завдання медіа освіти. Шість ключових понять медіаосвіти: агентство медіа (джерела інформації, які створюють та поширюють медіа тексти, система їхнього функціонування), категорії медіа (типи медіатекстів – за видами, жанрами тощо); технології медіа (технологічний процес створення медіатексту); мова медіа (аудіовізуальні засоби виразності, стиль медіа текстів); аудиторії медіа (типології аудиторії, рівнів сприйняття медіатекстів); репрезентації медіа (конкретне представлення авторами або джерелами інформації /агентствами змісту в медіатекстах). Елементи інтегрованої медіаосвіти в шкільних курсах мови, художньої культури, історії. Методика опрацювання та створення медіа тексту на уроці української мови.

Розвиток критичного та креативного мислення на уроках української мови
Особливості розвитку критичного мислення. Специфіка застосування технології розвитку критичного мислення у процесі навчання мови. Фази технології (виклик, осмислення, рефлексія), принципи співробітництва, спільного планування й осмислення навчального матеріалу як основа технології. Методичні прийоми, застосовувані в технології навчання критичного мислення: З-Х-Д (Знаємо /Хочемо дізнатись /Дізнались); розбивка на кластери, замітки на берегах; читання із зупинками; технологія РКМЧП (розвиток критичного мислення через читання та письмо); ромашка запитань; зигзаг; п’ятихвилинне есе; синквейн; шість капелюшків критичного мислення та ін.
Відкрите мислення як каталізатор генерації великої кількості ідей. Методи, застосовувані в технології навчання відкритого мислення на уроках мови: мозкова атака, синектичний штурм, масова атака, метод групової дискусії, метод евристичних запитань.
Креативне мислення як поєднання відкритого й критичного мислення. Алгоритм креативного процесу. Креативність як спроможність до нестандартного, оригінального й конструктивного мислення й поведінки. Креативне мислення і проблемний підхід у навчанні мови. Креативне мислення і гумор. Евристичне завдання як засіб розвитку креативності учня на уроці мови.
Моделювання уроків мови із застосуванням технологій розвитку критичного, відкритого та креативного мислення.

Сучасні педагогічні технології навчання української мови
Особливості навчання та виховання особистості, адаптованої до інформаційного суспільства. Застосування сучасних педагогічних технологій навчання мови як умова досягнення нової якості мовної освіти. Технології: особистісно орієнтованого навчання, розвивального навчання, інтерактивного навчання. Технологія модульного навчання. Мультимедіа-технології в навчанні мови. Використання можливостей інтерактивної дошки в навчальному процесі з мови. Методика підготовки та використання комп’ютерної презентації на уроках мови. Формування мовних, мовленнєвих і комунікативних компетенцій засобами ігрових технологій. Рефлексивні ділові ігри на уроках РЗМ.

Формування та розвиток комунікативної компетентності учнів на уроках української мови
Поняття комунікативних умінь та їхня сутність. Методика та організація формування комунікативних умінь у процесі вивчення української мови. Основні вимоги до комунікативних умінь та навичок спілкування в середній школі. Етапи формування та розвиток комунікативної компетентності учнів на уроках мови. Методи діагностики та розвитку комунікативної компетентності учнів. Методи розвитку умінь та навичок комунікативної компетенції учнів на уроці української мови. Методика складання та використання ситуативних вправ для формування й удосконалення навичок усного/писемного діалогічного/монологічного спілкування.

Формування писемного мовлення школярів: нові форми роботи
Навчальна мотивація як критерій оцінки якості шкільної мовної освіти. Шляхи підвищення ефективності уроку мови та розвитку мовлення з використанням інноваційних технологій. Лінгвостилістичний аналіз тексту. Формування мовленнєвої компетентності школярів у системі навчання писати твори розповідного та описового характеру. Методика роботи над твором-роздумом. Методика написання есе. Методика складання листа для спілкування електронною поштою та месиджа для передавання стільниковим зв’язком (sms). Основні вимоги до культури спілкування в Інтернеті. Нетикет (Netiquette).
Мовне портфоліо в роботі вчителя-словесника як показник результативності організації самостійної творчої діяльності школярів.

Організація допрофільної підготовки та переходу на профільне навчання в 10 класі
Вимоги до програм факультативних курсів філологічного спрямування для учнів 8-9 класів ЗНЗ. Методика складання таких програм. Методика проведення факультативних занять. Допрофільна підготовка та спільна діяльність учителя-словесника та класного керівника.
Аналіз навчальних програм для старшої профільної школи. Науково-методичне забезпечення профільного навчання в 10 класі. Вимоги до програм навчальних курсів за вибором, спецкурсів, факультативів філологічного спрямування для учнів 9-11 класів ЗНЗ. Методика проведення занять курсів за вибором.

Професійно-особистісний розвиток словесника в умовах роботи в школі
Структура загальних компетентностей учителя: предметно-методична, психологічна, інформаційно-комунікаційна, загальнонаукова, загально культурна. Професійний саморозвиток учителя. Джерела професійної самоосвіти вчителя. Самоаналіз результатів педагогічної діяльності. Учительське портфоліо.
Роль МО в організації атестації вчителя. Підготовка вчителя до участі в конкурсі професійної майстерності. Зміст і технології роботи творчих груп у загальноосвітньому закладі.

Сучасні вимоги до узагальнення, опису та поширення педагогічного досвіду
Організація та методика перенесення інновациійного педагогічного досвіду з експериментальних закладів у масовую практику. Розвиток психолого-педагогічної та дослідницької культури вчителя. Методика подготовки матеріалів самоаналізу педагогічними працівниками.
Портфоліо вчителя-словесника.

Організація та методика роботи з обдарованими учнями
Психолого-педагогічні засади роботи з обдарованими дітьми. Особливості підготовки учнів до шкільного, районного та обласного/міського етапів олімпіади з української мови та літератури. Методика підготовки школярів до участі в мовних змаганнях.

Технологія диференційованого навчання мови в старших лассах у процесі підготовки до ДПА та ЗНО
Диференціація навчання на уроках мови через поєднання різноманітних організаційних форм. Домашнє завдання як засіб диференційованого навчання мови. Можливості Інтернету в організації диференційованої навчальної роботи учня. Діалогові форми роботи з учнями випускних класів.

Комплексне використання наочності на уроках мови
Теоретичні засади комплексного використання наочності на уроках української мови. Види наочності та методика використання наочності на уроках мови. Сучасні графічні організатори (семантична карта, семантична павутина, Т-таблиця, М-таблиця, діаграма Венна та ін.). Урахування вікових та індивідуальних психологічних особливостей учнів у виборі та використанні видів наочності. Методика формування вміння аналізувати подану в графічному організаторі навчальну інформацію та вміння самостійно організовувати текстову інформацію у форму таблиці (схеми, діаграми). Сучасні інформаційні технології як вид наочності. Методика використання наочності при застосуванні інноваційних технологій навчання української мови. Комплексне використання наочності на уроках мови.

Питання, до яких варто звертатися на кожному засіданні МО:
• Калейдоскоп інноваційних технологій, методів і форм навчання (за матеріалами періодики).
• Аналіз нових надходжень методичної літератури.
• Методика організації словникової роботи на уроках. Мови.
• Система підготовки до державної підсумкової атестації з української мови в 9-х та 11-х класах.

 
Каталог статей » статті та презентації » Районне методичне об'єднання » Шкільні методичні об'єднання
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024